1221VERV

STAM architecten / Portfolio  / Compact / 1221VERV

1221VERV

Er werd voor een sobere, hedendaagse architectuur gekozen, die zich niet opdringt in de omgeving. Het volume ontstond door de opgelegde verkavelingsvoorschriften. Dit werd op een eigen manier geïnterpreteerd door de inkomzone van de woning terugliggend te voorzien en de fietsenberging en autostaanplaatsen mee in de bouwzone van het hoofdvolume te voorzien. In plaats van deze functie als ondergeschikt te beschouwen, treed deze hier op als buffer tussen de inkomzone en de oprit. Dit in combinatie met de concentratie van de circulatie en bijkomende functies in de donkerste zone van de woning, zorgt er voor dat er een grote, open leefruimte ontstaat. Bijkomend voordeel is dat de leefruimte op deze manier zowel contact heeft met de straat, als met de tuin. De interactie met de straat, zorgt voor leven in de buurt en de omgeving. Gezien de ligging van het perceel, zorgt dit er ook voor dat er genoten kan worden van de zuidoriëntatie. De verdiepingen volgen het voorbepaalde volume, rekening houdend met een optimalisatie van het vloeroppervlakte door opnieuw de circulatie te situeren in de minst aangename zone, namelijk tegen de scheimuur van de linker buur. Dit alles creëert een open, luchtige en transparante woning, met een doordachte invulling van de nodige functies. Voor het kleuren-en materialenpakket werd er gekozen voor een variatie aan grijstinten: een combinatie van baksteen en plaatmateriaal. Wat zorgt voor een frisse, hedendaagse woning. Op die manier wordt eveneens het initiële concept van de verkaveling, namelijk de ritmiek van geschakelde volumes nog versterkt.

Bekijk meer over dit project op Pinterest