1424WYNS

STAM architecten / Portfolio  / Compact / 1424WYNS

1424WYNS

Opvallende schuine zijgevel

Deze supercompacte eengezinswoning in houtskeletbouw heeft een opvallende schuine zijgevel. Dit was een weloverwogen ontwerpbeslissing om de volgende redenen:
Nuttige oppervlakte buitenruimte: de zijtuinstrook van 3 meter is te smal om nuttig gebruikt te kunnen worden als buitenruimte. Door de zijgevel schuin te plaatsen, wordt het “restgedeelte” een volwaardige plek en kan dit dus mee gebruikt worden door de bewoners zonder de privacy t.o.v. de openbare weg te verliezen. In plaats van 3 meter is er nu een breedte van bijna 6 meter.
Oriëntatie: doordat de afstand tussen de gevel en de buur groter is, kan de avondzon langer binnendringen in de woning. Een maximaal gebruik van de zonnewinst is een belangrijke eigenschap van een lage-energiewoning.
Relatie tuin – woning: de tuin betrekken bij de woning is erg belangrijk voor de bouwheer. Doordat de tuin en het terras nu gevoelsmatig doorlopen langs de zijkant van de woning, is het erg aangenaam vertoeven in de open leefkeuken.
Oppervlakte – kostprijs: door de wand schuin te plaatsen wordt er 20m² oppervlakte bespaard. Het budget dat hierdoor vrijkomt, wordt gebruikt om de zolder mee af te werken als volwaardige verdieping.

Bekijk meer over dit project op Pinterest