1523HOLL

1523HOLL

Verbouwen van een bestaande eengezinswoning

Deze rijwoning werd verbouwd over alle verdiepingen, het totale volume en het gabarit van het hoofdvolume blijven echter nagenoeg ongewijzigd op het isoleren en bekleden van de gevel na.

Op het gelijkvloers werd het achterste deel waar de eetruimte en keuken gepositioneerd zijn verlaagd tot op het niveau van de achterliggende tuin. De voormalige verharde “koer” wordt opgehoogd zodat het terras en de tuin op hetzelfde niveau komen te liggen. De ramen van de achtergevel worden hierbij doorgetrokken tot op het nieuwe niveau. Hierdoor ontstaat er een dubbelhoge ruimte met hoge raampartijen die het ritme van de oorspronkelijke gevel aanhouden.

Door de niveauverschillen behouden de functies hun eigenheid en ontstaat tegelijkertijd een lichte en flude ruimte. De interactie tussen de ruimtes is groot.

De raamopeningen in de voorgevel bleven ongewijzigd, het schrijnwerk wordt vervangen en uitgevoerd in hout. De dagkanten kregen een accent in donkere volkern en de gevelbekleding is modern genterpreteerd. De lichtgrijze ruitlei oogt fris en uitnodigend. De combinatie van deze 3 materialen zorgt voor een interessante wisselwerking en een speelse hedendaagse herinterpretatie van de gevel.

Behalve het opnieuw isoleren en bekleden van de voorgevel is de verbouwing enkel merkbaar in het interieur van de woning. Achteraan wordt de tuin door het ophogen van de koer een heel stuk bruikbaarder en levendiger doordat het terras op deze manier verbonden wordt met de keuken en eetruimte. Dit effect wordt nog versterkt door gebruik te maken van een vloer uit polybeton die doorloopt van binnen tot buiten.

Daarnaast werd de bestaande trap volledig vervangen door een nieuwe trappartij met een vide die doorloopt over de volledige hoogte van de woning. Hierdoor creert de centrale trap een levendige en ruimtelijke verbinding tussen de verschillende aangrenzende ruimtes en verdiepingen.

Door een aantal belangrijke verbindingen te leggen en het plan open te trekken werd een groot ruimtelijk effect bekomen. Dit maakt enorm verschil in de beleving van de woning. Dit zorgt er eveneens voor dat de woning weer aangepast is aan de hedendaagse normen zonder dat dit een grote impact heeft gehad op de omgeving.

Bekijk meer over dit project op Pinterest