0001DCDW

1 Design | houding : architectuur

Naaimachines, boorplatforms, telescopen, huizen, theelepeltjes, kantoorgebouwen, tv’s, perforators; producten zijn denkbaar (conceptie), maakbaar (productie) en bruikbaar (functie) door mensen, of zouden het moeten zijn. Ze worden ingegeven en gedreven door een menselijke, een plaatselijke en een tijdelijke context. Steeds veranderen de onderlinge relaties, continu zoeken vormgevers naar een evenwichtig eindproduct. In de trend van de globaliserende communicatie wordt “design” een manier van denken, een houding tegenover de organisatie en de inrichting van onze omgeving. Het “designdenken” uit zich in een cultuurambitieuze en analytische methode voor het ontwikkelen van producten, bedrijven, gebouwen en maatschappijen. De doelgroep, de klant, de bouwheer en de bevolking zijn aanleiding en doel; hun respectievelijke wensen, taken en verantwoordelijkheden groeien in hoeveelheid en kwaliteit en zij denken democratisch mee.

2 Design | generator in een verlaten en verloederde buurt : sociale [impuls] architectuur

Waar het schijnsel van rode lichtjes nog niet helemaal is uitgedoofd, wordt het thema “design” gelanceerd met een designcentrum als generator van activiteit en creativiteit. Productontwikkelaars, fotografen, architecten, juweelontwerpers, maquettebouwers zullen doorheen een expressieve façade communiceren met omwonenden, en opnieuw vertrouwen doen ontkiemen. Schoorvoetende passanten zullen verleid worden door de zichtbaarheid en de bereikbaarheid van publieke functies in het huis van vormgeving, om geïnspireerd en enthousiast terug te keren. Handelaars worden aangetrokken om in de nabije winkelstraten hun deuren te openen, eigenaars schilderen hun huizen en zetten ze opnieuw te huur.

3 Design | markt : potentiële [economie] architectuur

Een exporuimte, een eetcafé, een productshop, een bibliotheek, een voor de buurt bruikbare polyvalente zaal, en vooral een reeks verhuurbare ateliers, zullen het bedrijvencentrum voor ontwerpers zelfvoorzienend maken in zijn exploitatie. In ruil voor materiële cadeaus worden fabrikanten in en om het gebouw gepubliceerd, en in een treffend ruimtelijk kader komt het publieke programma tot leven. Potentiële huurders worden geprikkeld in hun drang naar expressie door de transparantie van de atelierfacade : elke creatieveling signeert zijn deeltje gevel door aanwezigheid en activiteit. In de smalle ‘etalage’-zones achter deze gevel vertoeven ze met een glas wijn op zwoele zomeravonden en zonnige winterdagen, exposeren ze affiches, tekeningen, schetsen en mijmeren ze als de muzen niet willen komen. De centrale passages op elk atelierniveau voeden de groepsgeest door het toevallige contact tussen de vormgevers; er ontstaan kruisbestuivingen tussen verschillende ideeën en disciplines. Binnenwaaiende cultuursignalen in expo en café prikkelen hun voeling met de wereld rondom.

4 Design | fusie van contrasten : duurzame en avontuurlijke [structuur] architectuur

Met zuinigheid als motief wordt doeltreffend gewerkt met ruimte en materialen. Circulatieruimte wordt opgeblazen tot ontmoetingsplaats; ruwbouw wordt door extra zorgzaamheid in één beweging afgewerkt product. Een duurzame structuur in beton, regelmatig en doordacht geconcipieerd, verzekert elke herbestemming voor een volgende generatie in een snel evoluerende tijd. Een trendgevoelig decor van stof, avontuurlijk en intuïtief geïnspireerd, contrasteert en complimenteert tegelijkertijd. Tijdloosheid en tijdelijkheid, hard en zacht zijn man en vrouw in een harmonieus gebouw.

5 Design | expressie : filter [façade] architectuur

Waar de omgevende straten verlangen naar ontluchting en spanning, knipoogt een gevelbrede vitrine naar een recent verleden. Op ooghoogte verruimt ze de smalle straten middels doorzicht en licht; op de atelierverdiepingen wordt ze de verstrooier van de dynamiek en de expressiviteit van de bezetters. Uitstraling en inkijk worden hier gefilterd doorheen een reeks opeenvolgende lagen. Externe zonneweringspanelen zijn automatisch gestuurd maar individueel manipuleerbaar, en vloeiende binnen gordijnen worden naar wens geopend of gesloten. Ertussen fungeert een smalle zone als billboard voor aankondigingen, exposities,… Expressiviteit en intimiteit zijn harmonieus gebundeld in een genereus gebouw.

Bekijk meer over dit project op Pinterest