1029GYBE

1029GYBE

Levenslang wonen

De compacte, gelijkvloerse eengezinswoning is het resultaat van een intensieve wisselwerking tussen de bewoners, een echtpaar tegen de pensioenleeftijd, en de architecten. Met levenslang wonen als motto werden verschillende leef- en gebruiksscenario’s inzichtelijk gemaakt om de opdrachtgever te helpen geschikte keuzes te maken. De autonomie van de bewoners is cruciaal : tenslotte zijn zij het die de woning in de toekomst leven moeten inblazen.
Koken, baden en wegbergen nemen een centrale plaats in het leven van de bewoners, functies die efficint gebundeld werden in vrijstaande kastenvolumes. Door hun uitgekiende positie in het vrije, open plan, verdelen ze meteen de verschillende leefplekken in de woning en wordt de meestal plaatsverslindende circulatie toegevoegd aan de gebruiksruimtes. Circuleren rondom de volumes wordt prettig door op deze assen te spelen met doorzichten en -lichten in de gevels. Een maximum aan toegankelijke en beleefde ruimte dus: we bouwen kleiner, maar winnen ruimte.

Lees meer over de publicatie in HLN Wonen
Lees meer over de publicatie in De Standaard
Bekijk meer over dit project op Pinterest

“Stam heeft een heel eigen methode van ontwerpen. Hun interesse gaat in eerste instantie naar de gewenste woonbeleving en dit inzicht leidt in voortdurende interactie naar een ontwerp. Werken met Stam vraagt dus meer inzet dan werken met meer traditionele architecten, maar de resultaten zijn dan ook veel beter aangepast aan de wensen van de klant. Wij wonen nu ruim 5 jaar in onze nieuwe woning en hebben nog geen seconde spijt gehad van onze keuze.”