1404LAMB

1404LAMB

Ergonomische en levensloopbestendige habitat

De bestaande woning werd afgebroken om volledig te kunnen voldoen aan de hedendaagse normen en wensen van de bewoners voor de toekomst. Hun droom van een ergonomische en levensloopbestendige habitat is werkelijkheid geworden door de horizontale schakeling van afgelijnde functies. Het langgerekte, sterk aan de aarde verbonden volume maakt het mogelijk voor de bewoners om hier te blijven wonen, een woning voor nu en later dus. Alle noodzakelijke functies, waaronder de ouderslaapkamer met aanverwante functies, vind men op de gelijkvloerse verdieping, enkel de kinderslaapkamers en een bureau bevinden zich op het niveau. Deze ruimtes op de bovenverdieping zijn zo opgevat dat wanneer gewenst in de woning een verzorger voor de bewoners zelf kan inwonen. Het uitgekiend totaalontwerp maakt dat er een symbiose optreedt tussen woning, meubelwerk (eveneens ontworpen door stam architecten) en tuin.
Ook de verbondenheid met de buitenruimte is typerend voor deze lage-energiewoning (<= 30 kWh/m jaar) in houtskelet. Het lage, transparante volume gaat een sterke relatie aan met de site, onder andere qua materiaalgebruik, oriëntatie en verhouding. De hoge, grote glaspartijen op het zuiden en het gesloten karakter van de noordgevel passen in het energie-efficiënt denken. De aardtinten van de gevelmaterialen maken dat de woning zich niet opdringt in de prachtig beboste omgeving. De voortuin geeft bovendien een levendig beeld naar de straat toe met de zwemvijver en het terras. Daarnaast worden de auto’s in de oksel aan de oostzijde geplaatst, in plaats van voor de woning.

Bekijk meer over dit project op Pinterest