1611MINK

1611MINK

Lage-energiewoning

Het perceel bevindt zich in een agrarisch gebied met aan de oostelijke zijde de rand van de dorpskern en aan de westelijke zijde een zeer groene en open omgeving. Stam heeft een ontwerp gemaakt voor het herbouwen van een woning op een gewijzigde plaats. De bewoners willen de oude woning vervangen door een compacte lage-energiewoning die zich perfect integreert in deze groene omgeving en hier respectvol mee omgaat.
Ze willen daarnaast ook een woning waarin ze onbezorgd oud kunnen worden, wat in een grote woning uit twee bouwlagen met enkele hoogteverschillen vanzelfsprekend niet evident is. De nieuwe woning zal een veel kleinere oppervlakte bedragen, namelijk 96m (100m opp. vermindering) bestaande uit 1 bouwlaag. De oppervlakte en het volume (720m –> 358m) worden daardoor gehalveerd en het zicht op de mooie omgeving wordt opnieuw vrijgegeven. Een compacte, lichte, open woning die toestaat hier ook optimaal van te kunnen genieten.

Het nieuwe volume zal de bouwlijn van de bestaande woning aanhouden, een maximale diepte van 17m respecteren en zijdelings rekening houden met een vrije zijtuinstrook van minimum 3m.

Voor een lage-energiewoning is de west-oriëntatie tevens erg belangrijk voor de zonnewinsten in de koudere periodes wanneer de zon het laagst staat. Daarom dient de nieuwe Lage-energiewoning bij voorkeur zo veel mogelijk aan de oostzijde van het perceel ingeplant te worden om zo aan de lange schaduwen van de bomengroep aan de rechterzijde te kunnen ontsnappen. Deze verplaatsing samen met de toepassing van het concept voor levenslang wonen, wat resulteert in n enkele bouwlaag, zorgt ervoor dat de groene omgeving meteen optimaal voelbaar wordt vanuit verschillende perspectieven in de omgeving. De nieuwe woning levert zo niet alleen een betere plaatselijke aanleg en integratie op samen met een optimale terreinbezetting maar hanteert ook een milieuvriendelijk, duurzaam en kwalitatief toekomstgericht woonconcept.

Het nieuwe grondplan en zijn indeling is daarnaast ook voornamelijk gebaseerd op de oriëntatie en de mogelijkheid om die optimaal te kunnen benutten. Door middel van een doordachte invulling van het grondplan zijn er slechts weinig wanden en opdelingen nodig en kan er in elke ruimte op elk moment van de dag optimaal genoten worden van de omgeving. De vrije circulatie in combinatie met een enorme openheid naar buiten toe zorgt voor een unieke beleving, en maakt het eveneens eenvoudig toegankelijk voor alle gebruikers. De woning wordt op een sokkel geplaatst om te kunnen ontsnappen aan het vochtige terrein en de hoogteverschillen te kunnen overbruggen. Deze verhoging in combinatie met enkele overdekte zones van het terras zorgen voor een evenwichtig architecturaal beeld dat op een bescheiden manier een moderne en frisse input geeft in deze prachtige omgeving.

Bekijk meer over dit project op Pinterest