BERN

verbouwing met respect voor de geschiedenis

Veilinghuis Bernaerts is over de jaren heen uitgegroeid tot één van de meest bekende en toonaangevende veilinghuizen in ons land. Het gebouw kent een rijke geschiedenis en werd recent grondig gerenoveerd naar het ontwerp van STAM architecten.

Het gebouw nestelt zich in een bouwblok gelegen aan de Verlatstraat, vlakbij het Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen.  
Door de afbraak van het voormalig café ‘de carrousel’, kan een verbinding worden gemaakt met de Museumstraat. Hierdoor ontstaat een betere circulatie tussen de verschillende onderdelen van het complex van de veilingzaal. De doorgang fungeert tevens als galerie waardoor deze ruimte optimaal benut wordt.

In het ontwerp voorzien we een ruime patio. Deze plek zorgt voor licht en lucht in het verder volledig gesloten bouwblok. Door de toetreding van daglicht leven de binnenruimtes op. Daarbij zorgt het contact met de patio voor een connectie tussen de verschillende ruimtes onderling.

Een blokvormig volume vangt de nood aan kantoorruimte op en is als los element middenin de ruimte geplaatst.  Het volume is opengewerkt met glas, waar ruimte ontstaat om te etaleren. Het niveauverschil op het gelijkvloers werd overbrugd met een podium, dat eveneens de ruimte afbakent en toelaat om deze ruimte in te richten als afzonderlijke expositieruimte.

Foto's:
Yannick Milpas
Bouwjaar:
2016 - 2019
Locatie:
Antwerpen