KRIB

tweede leven voor werkhuis

Een voormalig werkhuis, daterend uit het einde van de 19de eeuw/begin 20ste eeuw, werd nieuw leven ingeblazen door een volledige opfrissing en interne verbouwing te realiseren. De oorspronkelijke stalen structuur en rijzige gietijzeren kolommen, die een vorige functie als metaalwerkhuis doen aflezen, bleven bewaard en vormden de centrale basis van dit dieper gelegen historische pand op het Antwerpse ‘Eilandje’.

De initieel beoogde functie -handelsruimte (kantoor)- werd niet toegestaan voor het betreffende achterhuis, waardoor de keuze werd gemaakt een flexibele en luxueuze duplex loft te creëren.

Eén volledig open ruimte werd gerealiseerd, met een visuele en ruimtelijke verbinding door de centrale vide, slechts van elkaar gescheiden door transparante wanden. De lichttoetreding via de bestaande, dubbelhoge glaspartij wordt toegediend aan elke ruimte en versterkt door de toevoeging van daklichtkoepels en een lichtstraat. Het maatmeubilair werd voorzien als basisvoorziening en ruimte scheidende elementen en wordt ondersteund door het verlichtingsconcept.

Het geheel werd gerealiseerd met een hoogwaardige afwerkingsgraad op vlak van materialisatie, technieken en energie-comfort. De ruimtes bieden een blank canvas voor eender welk type bewoner, wat maakt dat de woonst een soepele invulling kan dragen doorheen de jaren.

Foto's:
Yannick Milpas
Bouwjaar:
2019 - 2020
Locatie:
Antwerpen