LUCE

compacte ruimtelijkheid

Woning LUCE is ontworpen voor een ouder, hulpbehoevend koppel, maar biedt de mogelijkheid om een volgende generatie te huisvesten. Het ‘restperceel’ kent een zeer markante vorm waar geen duidelijke stedenbouwkundige voorschriften werden opgelegd. De gemeente eist dat de woning aansluiting zoekt met de lintbebouwing en er een typische wachtgevel wordt gecreëerd. Het concept vertaald zich in een woning die enerzijds aansluiting zoekt met de linkerzijde van het perceel, maar tevens een subtiele relatie geeft met de woning van de opdrachtgevers. Het plan wordt opgevat uit 3 luiken: een slaapzone, een technische zone en een leefzone.

De inkom wordt gevormd door het ‘leef’-luik te verschuiven ten opzichte van de andere luiken. De bewoners wonen gelijkvloers, de verdieping wordt gebruikt als slaapkamers voor de kleinkinderen met aansluitende badkamer.

Het technische gedeelte met bergruimte, badkamer, toilet en trap bevinden zich centraal in de woning om de andere functies optimaal te laten genieten van natuurlijk zonlicht. Het slaapgedeelte met bureau- en leesruimte liggen aan de oostzijde waardoor de slaapkamer ’s ochtends kan genieten van de zon. De brede circulatiezones worden gecombineerd met kastruimte, zodanig een compacte, maar comfortabele woning kan gerealiseerd worden.

De woning bestaat uit een rood/bruin genuanceerde gevelsteen die ervoor zorgt dat de woning zich naadloos integreert in haar omgeving. Eenvoudige witte kastenvolumes worden aangevuld met licht houten accenten en details. Door een leuk metselwerk-accent wordt het concept van de woning in de verf gezet.

Foto's:
stam architecten
Bouwjaar:
2021 - 2023
Locatie:
Bornem