STAN

ode aan de seventies

Woning STAN is een modernistische belle-etage-woning opgetrokken begin jaren ’70. De toegang tot de woning loopt door de voortuin naar de overdekte inkom en de garage. De leefruimte op de eerste verdieping sluit aan op een overdekt terras met trap naar de tuin. De tweede verdieping omvat het slaapgedeelte. De voorgevel heeft een raamindeling die de achterliggende functies volgt, wat resulteert in een eenvoudige en heldere geometrie. 

De geometrie van de voorgevel blijft behouden, bij het na-isoleren wordt de gevel verdeeld in drie banden: een groene sokkel als projectie van het groen in de voortuin, een middelste band afgewerkt met zandkleurige keramische tegels, en een derde band bovenaan die licht teruggetrokken wordt uitgevoerd en afgewerkt wordt in lichtgrijze sierpleister. Het buitenschrijnwerk wordt uitgevoerd in hout en vormt de verbinding tussen de middelste en de bovenste band. De inspringing van het dakterras op de derde verdieping beantwoordt de insprong van het bandraam van de badkamer op de tweede verdieping.

Drie buitenruimtes zorgen voor drie verschillende microklimaten; zijnde de noord-west-gerichte tuin, die ingesloten zit in het omringende bouwblok; de wintertuin op de eerste verdieping, waarvan de raampartij geopend kan worden naar de tuin; en het zuidoostelijke dakterras met uitzicht over de omgeving. 

Foto's:
stam architecten
Bouwjaar:
2022 - ...
Locatie:
Antwerpen