WARD

Zuivere zichten

Deze vrijstaande woning te Nijlen is georganiseerd rondom één centrale, dienende kern. Deze kern scheidt de leefruimte van de keuken en zorgt voor wisselende sferen doorheen de woning.
Dankzij de houten wand buiten vormt zich een fysieke scheiding tussen de straatkant en het private terras alsook een scheiding tussen de garage en het terras. Toch blijven de nodige lichten en zichten behouden dankzij het gebruik van houten kolommen. Om de beweging van buiten naar binnen door te laten lopen, werd het hout binnen in de leefruimte opnieuw toegepast. Hierdoor ontstaat er ook een visuele connectie met het terras en kan de omgeving binnendringen tot in de woning.

De aparte leefruimte is ruim en schikt zich in het L-vormige volume naar het groen. De rest van de leeffuncties worden achter elkaar geschakeld en vormen één grote ruimte. Dankzij de inplanting van het volume in zijn omgeving leeft de opdrachtgever met de zon mee en werkt het daglicht eerder complementair dan storend.

Op de eerste verdieping wordt het langwerpige volume van de gelijkvloerse verdieping herhaald. Een lange dienende as schikt zich langs de voorgevel en zorgt voor een aaneenschakeling van functies.

Foto's:
stam architecten
Bouwjaar:
ontwerp
Locatie:
Nijlen