BAET

erfgoed, badend in het zonlicht

Deze intense renovatie gebeurde met inachtneming van de belangrijke erfgoedwaarde van dit prachtige burgerhuis te Antwerpen. Het pand maakt deel uit van 3 gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van Henriëtte Mayer van den Berg, naar een ontwerp door architect Joseph Hertogs uit 1910.

Zowel voor de bewoners als de architect was een optimaal behoud van de originele materialen en ornamenten van fundamenteel belang. De eerder donkere en zwaar beladen bel-etagewoning werd volledig opgefrist door deze woning een lichte en hedendaagse invulling te geven die de authentieke elementen accentueert. Overal werden de originele houten planken vloeren bewaard en in ere hersteld, alsook de marmermozaïek op de gelijkvloerse verdieping.

De structurele ingrepen werden zo veel mogelijk beperkt, maar hadden als doel de doorzichten, het ruimtegevoel, de beleving en de lichtinval te optimaliseren. Zo werd de gelijkvloerse achtergevel volledig opengewerkt, werden wanden en vloeren slim maar secuur weggehaald om interne connecties te leggen en werd de lichtstraat binnen verder doorgetrokken om daglicht toe te laten tot diep in de kern van de woning. Dit resulteert in bijzonder lichte leefruimtes, een badkamer die ondanks zijn centrale ligging toch baadt in het licht en een boeiende interactie tussen de verschillende leef-functies.

Ontwerp erker: Atelier Bontekoe Van Put

Foto's:
Piet-Albert Goethals
Bouwjaar:
2016 - 2018
Locatie:
Antwerpen