GEST

een baken in zijn omgeving

De bewoners hadden het ideaal van energiezuinig wonen voor ogen in een compacter en functioneel volume. Iedere materiaalkeuze is zorgvuldig afgewogen op basis van de ecologische achtergrond (impact op omgeving en milieu). De gevelbekleding in lariks is hier een voorbeeld van, dit is immers de meest duurzame Europese naaldhout soort. De fraaie vlammentekening is goed zichtbaar, ondanks de donkere beits om kleurvariaties in de lariks te effenen.
Vermits de woning gelegen is in een zeer groene omgeving, komt het donkere volume meer op de achtergrond, waardoor het groen extra in de kijker wordt gezet. We zijn er dan ook van overtuigd dat het vrijstaande volume, gesitueerd op een groot perceel op de kop van de straat, een baken is in de omgeving zonder zich op te dringen in het staatbeeld.

De zontoetreding is sterk verbeterd door het volume hier geheel op af te stemmen. De schuine lijn in het volume zorgt ervoor dat de zon vanaf de middag binnenvalt in de leefruimte. Er is bovendien veel aandacht besteed aan het voorkomen van oververhitting van het volume. Screens en overdekte ruimte aan de hoge ramen in de leefzone zijn hier een voorbeeld van. De indeling van de woning is flexibel, zowel op het gelijkvloers als op de verdieping. Het ontwerp werd zo voorzien dat er de mogelijkheid is om op niveau 0 een studio te voorzien. Zo is de woning voorzien op alle soorten gezinnen waardoor de woning meerdere generaties lang kan meegroeien. De verdieping is zeer pro-sociaal ingericht, met compacte slaapkamers en een grote polyvalente gemeenschappelijke ruimte.

Foto's:
Yannick Milpas
Bouwjaar:
2014 - 2018
Locatie:
Retie